четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Присъдата „българин”

Това не е  историята за човека, който измисли  компютъра. Тази история я знаете и тя се разказва много бързо и  просто: „Изобретателят на компютърът е българин”. Точка. Това е всичко, което трябва да знаете за Джон Атанасов и неговия компютър. Ако разказвате тази история в България, препоръчително е да пропускате някои факти, като името на компютъра, а именно „Атанасов-Бери Компютър”, за да не си помисли някой, че в приноса за изобретяването има пръст и някой друг. Също така не е хубаво да казвате, че майка му е от френски и ирландски произход. Така като че ли заслугата не е изцяло българска. И за да не си мисли някой, че Джон Атанасов е просто от български произход, заради имигриралия си баща, задължително трябва да пропуснете фактът, че, освен че не е роден в България, в тази страна е стъпвал само два пъти – за да си получи едни от най-често раздаваните награди от президентите на нашата страна.

 Но Джон Атанасов е допринесъл много за света. Защо да не го обявим за българин?! Така както  направихме и с Максим Стависки, когато заедно с Албена Денкова спечелиха  златен медал за България. Спомняте си как той се превърна в „нашето  момче” или „чисто българче”. Само дето после се случи нещо не толкова  положително и бързо стана  отново руснак.

Но тази история не е за нито един от двамта, а за една жена – разбира се – българка. Тя е от онези българи, които не са се родили в България, никога не са стъпвали в страната и, разбира се, не знаят и думичка от езика. Това обаче не пречи във всички медии да я заклеймяват като българка и всеки ден да ни занимават с нея – все пак тя може да стане президент на Бразилия и се казва Дилма Русев. Фамилията звучи български, нали? Само дето се пише Rousseff – не много типично при изписването на българските фамилии. Но това са подробности. Важното е, че баща й е българин. Така, ако спечели, всички ще знаем от кого е наследила нужните качества. Ако пък загуби, ще се сетим, че има и майка бразилка. Общо взето добре си правим сметката за тези неща. Само имайте предвид, че това е типична черта и за една друга нация, за да не останете изненадани, ако някой ден за вас разправят, че сте велик македонец, само защото баба ви е родена в село на границата с тази велика страна.
Минко Чернев 

Няма коментари:

Публикуване на коментар