четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Яне Янев – медиен продукт или политик, който се бори за справедливост ?

Лидерът на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев е една от най-колоритните фигури в българския политически и обществен живот. Неговите изказвания и речи винаги предизвикват голям медиен интерес и са предвестник на буря от реакции и коментари.
            За много хора 31-годишният политик е човекът, който може да донесе така жадуваната промяна в България. Основните аргументи в защита на това твърдение са острия и безцеремонен начин, по който Янев се изказва за силни фигури от политическия живот и сензационните данни, които той изнася за тях, нестихващия му ентусиазъм да се бори срещу корупционни практики и дейности, желанието да бъде защитник на онеправданите и мощно опозиционно оръжие срещу управляващите.

            Но наистина ли Яне Янев е човек, чиито изказвания заслужават толкова внимание? Каква част от изнесената от него информация се оказва истина? Не търси ли лични дивиденти и облаги от постоянните си атаки срещу управляващите? Дали това е човекът, който безкористно ще защитава обществените интереси и е способен да се пребори с корупционните схеми? Достоен ли е лидерът на РЗС да бъде част от политическия елит или просто медиите, които винаги търсят сензацията обръщат прекалено много внимание на един политик, който с нито едно от действията си не е показал, че го заслужава? Борец за справедливост, или медиен продукт е политикът Яне Янев?
            Лидерът на „Ред, законност и справедливост” беше един от най-яростните критици на тройната коалиция. С право или не той се появяваше в медийното пространство и не спираше да изсипва обвинения срещу Станишев и неговите министри. Той се заканваше, че ще извади на показ огромни злоупотреби и ще предостави доказателства за невиждани корупционни схеми, в които са замесени висшестоящи управници. Изненадващо или не, Янев не успя да изпълни заканите си и никой от „заподозрените” не беше подведен под отговорност в резултат на неговите “сензационни” разкрития.
            След края на мандата на воденото от Сергей Станишев правителство, лидерът на РЗС отново беше в светлината на прожекторите. Той се опитваше да се пребори за влизане в парламента и отново сипеше обвинения срещу БСП и ДПС. Предизборната му платформа беше изградена на базата на обещания за „възмездие” за тези, които са грабили страната. Както повечето партийни лидери, и Янев даваше обещание след обещание за политически и икономически промени.
            Все пак Янев и неговата РЗС успяха да се превърнат в парламентарно представена партия. Политикът декларира подкрепата си за Бойко Борисов и ГЕРБ, заявявайки, че правителството на настоящия министър-председател „може да бъде успешно” и да донесе справедливи наказания за предишните управляващи.
            Впоследствие, след шумен скандал, парламентарната група на Янев се разпадна. Политикът отново доказа, че не държи на думата си и оттегли подкрепата си от Бойко Борисов и неговото правителство.
            Друг запомнящ се скандал, в който участва лидерът на РЗС беше този с Волен Сидеров. Медиите отново не пропуснаха да дадат поле за изява на Янев.   Лидерът на Атака обвини Янев, че има „хомосексуална зависимост”, който пък от своя страна не му остана длъжен и в тон с езика на жълтата преса заяви по адрес на Сидеров: „Съжалявам, че Волен е толкова долен, но аз винаги съм бил и ще остана хетеросексуален и той може да пробва, като доведе Капка, но да си купи един фенер. Аз съжалявам този човек за неговото безплодие – политическо и друго, но не мога да му помогна, или мога, но по друг начин.”
            Понастоящем Яне Янев отново се опитва да бъде най-яростния коректив на властта. Този път на прицел е министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Лидерът на РЗС отново вади компромати и документи, с които се опитва да уличи министъра в измами с недвижима собственост и лъжи относно натрупан стаж.
            Впечатление правят отказите на Янев да разкрие източниците, от които черпи информация за сензационните си разкрития. Интересно е, че докато Алексей Петров беше в ареста, РЗС и Яне Янев бяха доста пасивни и не успяваха да достигат до информация за злоупотреби и корупция на висшестоящи държавни служители.
            След пускането на Петров под домашен арест, ситуацията стана коренно различна. Янев отново разполага с уличаващи данни и документи. Той отново отказва да разкрие своите източници, но беше един от първите, които посетиха Трактора след неговото освобождаване. Нещо повече, според Янев, Алексей Петров има място в политиката. Всичко това отново връща на дневен ред въпросите – каква е ролята на Трактора в РЗС и той ли е човекът, който е източник на толкова скъпоценнaта за политика информация, а също така има ли финансова подкрепа за партията от Петров.
            Преди няколко дни Янев отново беше провокиран на тема сексуална ориентация. Бившият член на РЗС Светослав Стефанов отправи обвинения към Янев за сексуален тормоз. Ако това се окаже истина, може да коства имунитета на депутата. Яне Янев отново реши да използва медиите в своя полза. В няколко свои участия той не спираше да разказва старата история с нови думи. Янев повтаряше, че е „100% хетеросексуален”, че има сериозна връзка и че скоро ще се жени. Тези думи може и да са истина, но може и за пореден път да се окажат скалъпена история, която лидерът на РЗС  използва, за да излезе чист от ситуацията.
            Политикът Яне Янев е отличен пример за това как функционират българските медии. Всяка медийна изява на лидера на РЗС носи нова сензационна история, която вестници, радия, телевизии и интернет сайтове се надпреварват да публикуват. Яне Янев се появява често в медийното пространство и в повечето си изяви отправя обвинения и сипе закани, че ще донесе справедливост и ще докаже вината на висшестоящи държавни служители. Макар че до този момент лидерът на РЗС не е успял да изпълни нито едно от своите обещания, медиите продължават да му отделят прекалено голямо внимание. Яне Янев успява да присъства в информационните източници и да ги използва за собствен PR, въпреки че досега неговите истории се оказват приказки от “1001 нощи”.

Деян Хараламбиев 

Няма коментари:

Публикуване на коментар