неделя, 28 ноември 2010 г.

Един учебен ден в Унсс



Автор: Георги Марчев

9 коментара:

  1. Студент от УНСС28 ноември 2010 г. в 12:08

    На колежката с очилата, която не бе доволна от базата - нека да отиде в СУ, където тоалетните не се чистят и има една на етаж. Тук има на всеки коридор по една. Вярно е, че има аварии, но поне нещо се прави и се подновява...
    А и да се оплакваш от университет, защото тоалетните не работели... това са битовизми. Едни се оплакват, че нямат парно и нормални условия, а тя не може да се изпишка на долния етаж.
    Дразнещо е, когато някой само за да критикува говори глупости и изтъква маловажни неща.
    Освен това има явно несъответствие с фактите. Според ректора на Университета за национално и световно стопанство Борислав Борисов капацитет не само че има, но и от август тази година е въведено платено обучение. Места има, разбира се и те преди платения прием са били поне 3000 по неговите думи. Нека не се лъжем има много студенти, които не идват. Има много празни зали. Чак да се избиваме за места в стаите или да не можем да се разминем по коридорите - кога е било това? Явно опашките са само в тоалетните, защото не могат да се мръднат до алтернативните в сградата.
    http://www.btv.bg/videos/novini/video/1162671167-UNSS_obmislya_vavejdane_na_plateno_obuchenie.html

    ОтговорИзтриване
  2. Студент от УНСС28 ноември 2010 г. в 12:09

    Репортажът откровено ме дразни с едностранчиво поставените проблеми. Може колежката да не е казала, че най-големият проблем в УНСС са тоалетните, но видеото се нарича "проблемите в УНСС". А най-доброто заглавие би било: "Мнението на част от студентите". Това обобщаване на ситуацията, мнения, които не са проверени е страшно неетично и непрофесионално. Освен всичко не е предоставена думата на отсрещната страна.
    И при това авторът също застъпва теза, така че не може да се разграничи от мнението на интервюираните - не е безпристрастен.
    Не мисля, че на това видео мястото му е в този сайт. Но това е мое мнение.

    ОтговорИзтриване
  3. От автора. Безпристрастната журналистика не същестува, тя е утопия, журналистът е човек,следователно има мнение. Кое и къде е обобщението на автора? В това, което казва дикторският глас, са основно факти и цитат на Дянков. Коя е непроверената информация? Няма как в един репортаж да се включат всички 18 000 студенти в УНСС, та да се каже "Мнението на всички студенти". Отсрещната страна е Дянков и Министерството на образованието,науката и младежта и рейтингът на ВУЗ-те. Ако имаше един преподавател, който да ти каже, че това, което студентите казват не е вярно, дали щеше да има пълнота на материала?! Или пак щеше да кажеш: "Ама това е мнението на всички преподаватели".

    ОтговорИзтриване
  4. Студент в УНСС29 ноември 2010 г. в 1:57

    Когато се говори за проблеми в университета, неминуемо трябва да се покажат всички гледни точки. В случая не Дянков, а някой от ръководството на университета ще свърши работа, за да коментира "проблемите".
    За това е и много трудно да правиш обобщаващ материал за "Проблемите в УНСС". Или ако искаш да го направиш качествено не взимаш първите ти две колежки, които да снимаш. Прави се анкета сред много студенти и се обобщават техните мнения. Или се правят интервюта с представители на студентски организации, които знаят действително какво се случва и от какво са недоволни.
    Авторът подхвърля "факти", които няма как да се проверят. Като например: "Преподавателите ЧЕСТО налагат нискоефективни методи на обучение." Докажи го! Твърдение хвърлено в пространството, като не е защитено от коментара на студентката за Трайчо Спасов.
    Колкото до официалните данни от Дянков и рейтингите - там нямам забележки.
    Но, както написах и по-рано не вярвам на фактите, че сградата е пригодена за 11 хиляди. Не намирам статистика за това. А и ако в 18-те хиляди се включват тези, които учат дистанционно, задочно, докторантите тогава цитираните данни се изкривяват. Освен това напомням, че според ректора на университета капацитетът не е бил запълнен, точно за това приеха и платено обучение. Ако сме със 7 хиляди повече, от капацитета на сградата (както се твърди в репортажа)- то нямаше да приемем още 200, нали?
    И ми е много странно как студент трети курс ме убеждава, че няма безпристрастна журналистика. Така ли? Ако не се опитваш да правиш такава - няма да има. Още едно клиширано твърдение в пространството.

    ОтговорИзтриване
  5. От автора. Като си толкова запознат/а с университетските организации, кажи кой ги финансира и колко пъти ти се се обърнал/а към тях, какви проблеми си изложил пред тях. Единствената ми среща със студентска организация бе косвено, след като репортер на "Новата журналистика" бе притиснат да промени публикация за тях?!?!?!

    Пак казвам журналистиката се прави със страст, а не без страст. Съвременният журналист не може да е безпристрастен наблюдател, той трябва да има позиция, позицията на онеправданите- независимо кои са те!

    ОтговорИзтриване
  6. А - смехът го виждаме. Аз лично се смятах на простотията за тоалетните. Но не го наричай репортаж и никъде не си позволявай да казваш, че това са проблемите на УНСС.
    Дали се изявяват или не - няма значение - засегнатите имат право да се защитят, дори да са най-големите престъпници. Това да правилата на журналистиката.
    Аз не съм казал, че трябва да бъдеш журналист без страст. Аз казвам, че трябва да си безпристрастен, което според тълковния речник означава да не заемаш позиция и да оставаш неутрален, когато отразяваш. Има различни гледни точки и те трябва да се покажат, а не едностранчиво да се подхожда към проблема.
    А ако си нямал досег до студентски съвет, то явно си нямал проблеми. Иначе със сигурност щеше да ги потърсиш.
    Мисля, че повече няма какво да кажа за това филмче, в които едни млади си говорят за това какво мислят за тоалетните, Трайчо Спасов, "претъпканите" зали и студентския живот. Но това не е преобладаващото мнение на студентите и това не е действителното положение на УНСС.

    ОтговорИзтриване
  7. Студент от УНСС1 декември 2010 г. в 9:35

    Още нещо се присетих днес връщайки мислите си на тази дискусия. Авторът на този репортаж е бил стажант в бТВ. Телевизията, в която новините наскоро станаха на 10 години и техният слоган е "Всички гледни точки."
    И именно той си позволи да представи едностранчиво нещата без да даде право на отговор на засегнатото ръководство на университета. Обяснението: "Не беше потърсена другата страна, защото тя се изявява ежедневно по сутрешни блокове, новини, но никой аджеба не запита студентите какво искат." Медийната публичност на една от страните причина ли е да се пренебрегне грубо?
    Дали е студентски проект, дали е правен със смях или не - това претендира да е репортаж, който показва проблемите в УНСС. Затова трябва много ясно да изразява мнение и да извежда наистина важни проблеми. Ако правим репортажи, само, за да ги правим - лошо. Има журналистически правила и етичен кодекс, който трябва да се спазва.
    "1.1.6. При отразяване на спорове ще се стремим да дадем възможност на засегнатите страни да изразят своята позиция."

    Нeка погледаме как го правят професионалистите - тези които спазват етичните журналистически закони и които казват нещо с новините си.
    http://www.btv.bg/10-godini-bTVNovinite/videos/video/828685692-10_godini_bTV_Novinite__Vsichki_gledni_tochki.html

    ОтговорИзтриване
  8. Хора, това е само един репортаж, напревен за домашно в университета без претенции да бъде нещо повече... Какво се палите толкова?! Независиомо дали е обективен или не, със или без всички гледани точки - това е студентска разработка, нито ще навреди някому, нито ще го облагодетелства. Критиките са хубаво нещо, но вече преекспонирате проблема...

    ОтговорИзтриване
  9. "1.1.6. При отразяване на спорове ще се стремим да дадем възможност на засегнатите страни да изразят своята позиция"

    Хахах Къде го видя този спор?!?!

    ОтговорИзтриване