неделя, 28 ноември 2010 г.

Медиите ни заливат с насилие над животни

Насилието днес е навсякъде около нас. Насилието над беззащитни животни не прави изключение. В българските медии често чуваме за най-различни издевателства над животни. Показно обесени кучета, кучета с отрязани крака, отровени, изкормени и какво ли още не. Случаите все повече зачестяват и се стига до така наречения „ефект на снежната топка”. Тоест проблемът става все по-голям и се разпространява все по-бързо.

Показните случаи на насилие вече присъстват във всички медии. Но може би най-колоритните репортажи стават в телевизията и интернет. Там могат да бъдат видяни снимки и видеоклипове на убитите и осакатени животни, повечето от които са напълно безобидни. Нормалните хора изпитват ужас и погнуса от подобни деяния, но извергите придобиват все по-голяма увереност и продължават своята „мисия”.

Случаите, които са известни са десетки. Като се започне от селото, в което е традиция да се прави манджа от малки кутрета, кучето Мима с отрязаните четири лапи, пребитата до смърт Бера, кучето-меломан от Стара Загора Мечо, убит с брадва, обесените кучета в различни столични квартали, маскираният психопат, показан в „Отечествен фронт”, който обикаля парковете, за да слага отрова, и се стигне до клиповете в интернет, които показват как младо, добре облечено момиче убива съвсем съзнателно малки и невинни кутрета, хвърляйки ги в една река. За съжаление има безброй много подобни шокиращи истории и още стотици, за които не се знае.

Какво прави държавата по въпроса? Къде са законите, санкциониращи тези престъпници? В нормалните страни има решение на тези въпроси, но явно България все още не е достигнала такова ниво на цивилизованост. Тук дори полицията, която трябва да пази хората, не си върши работата, та какво остава за зоополиция. В момента Законът за защита на животните не предвижда достатъчно ефективни наказания за подобни престъпления. Остава надеждата, че в Наказателния кодекс скоро ще има допълнения, с които да се преследват виновниците.

Медиите отразяват всички тези случаи редовно. Това от една страна дава гласност на проблема, но от друга може да подтикне някои хора към още убийства на животни. Децата и тийнейджърите са особено податливи на външно влияние. Някои дори не са способни да правят разлика между добро и зло. За тях всичко е шега и забавление. Тук е място медиите да използват своята образователна функция, за да бъде овладян този наболял обществен проблем.
Анастасия Станишева

Няма коментари:

Публикуване на коментар