неделя, 28 ноември 2010 г.

„Без коз” в медийния пъзел

Някой някога беше казал, че парите властват над целия свят. Те са единственото творение, което се е превърнало в господар на своя създател. Зелените банкноти се превърнаха в най-висша ценност за млади и стари, от средство станаха самоцел. Все пак приятели, приятели, ала сиеренето е с пари.

Така е и в медийния пъзел – всеки си гледа личния интерес в името на „общото благо”. Няма свободно слово при финансово зависима журналистика. Човек не може да се храни само със словото – и сирене трябва.

Поглеждайки отстрани, подредбата на медийния пъзел може да се оприличи на „без коз” в играта на карти. Но тук правилата не важат. Противно на очакванията, пъзелът не се реди от играчите, защото те самите са плочките на пъзела. А една ръка на края на играта може да ти коства всичко.

Медийното тесте е на масата. Тежката ръка ще раздава. Тя цепи купчината на три (по една за Радио, Телевизия и Печат) и започва раздаването. На всеки се падат по пет карти – Вале, Дама, Поп, Десетка или Асо, съответно – Продукция, Аудитория, Рекламодатели, Пари или Тайна карта. Както казва Ники Кънчев: „Нека играта да започне сега.”

За Радиото тежката ръка е отредила три Валета, една Дама и един Поп.

За Телевизията – едно Вале, една Дама, два Попа и една Десетка.

А за Печата – едно Вале, една Дама и три Аса.

На масата на пъзела Радиото предлага две от Валетата за едно Асо. Трите Валета са много продуктивни, но без Десетка и Асо не вършат никаква работа.

Телевизията не е заинтересована. Тя си има всичко нужно. Сглобила си е пъзела и си е подредила картите. Липсва и единствено Асото, но него го компенсират двата Попа и Десетката.

Печатът си мълчи за офертата на Радиото. На него му е изгодно да държи три коза в ръцете си, защото нито има Поп, нито Десетка.

Печатът е хитрата мида в пъзела. Той се радва на благоволението на Асата, а Дамата му е претекста. Печатът услужливо се търгува пред Асата. Докато ги има тях, той ще е в играта. И това му стига. Но не е предвидил нещо...

В тестето липсва една карта. Фаталната Дама Пика. Тя попада в ръцете на Интернет. Изключен от пъзела, той сам създава играта. Не се нуждае от Попове, Десетки или Аса. Дама Пика е козът в играта на „без коз”.

Интернет нацака всички, сигурни в себе си играчи, защото не е важно колко Аса имаш, а на чия страна е Дама Пика.

Game over!

Грета Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар