неделя, 28 ноември 2010 г.

Разминаване

Не познавам държавата. Разминавали сме се няколко пъти, но гледам да вървя по другия тротоар. Чувала съм, че бие лошо. Също и че била мащеха.

Аз се опитвам да я избегна. Не, че нещо, ама щом толкова хора говорят зле за нея, значи наистина не струва.

Чух, че мразела учителите. Натирила ги в трета глуха след 40-дневен пост. Обещала им някакви средства и ги пратила да си работят. Нарекла протеста им "седенка". Пък и доста деструктивен бил. Щом учителите бягат от час, какво остава за учениците? А ако и те някой ден направят същото?

Сега видях, че и онези ученици също са излезли по улиците. Облечени като студенти, разнасят некролозите на българското образование и се молят за по-ниски такси на обучението. Зле са ги научили в училище. Да искат винаги повече, отколкото им дават. Добре, че Бойко обеща да им помогне. Иначе тези триста души на протест...щяха да съсипят здравето на държавата.

А то и едно здраве! Колко министри се смениха да го опазят, накрая вдигнаха ръце. Аз съм си добре. Пия клеева тинктура, чукам на дърво да не ми се налага да влизам в болница. Че знае ли се къде ще попадна?

Сега и учените се оплакват. Министърът на финансите казал, че по време на криза няма пари за наука. А учените твърдят, че по време на наука, няма криза. Ако се чудиш на кого да вярваш, питай медиите. Те знаят всичко. Ще ти кажат, че е криза, че в БАН има дядовци, които искат пари и вече всичко ще ти бъде ясно.

Аз не гледам телевизия, не слушам радио, не чета вестници. Не разбирам медиите, не познавам държавата. Разбрах, че скоро ще ми се наложи да работя с нея. Надявам се, че лъжат. Ако бие през пръстите, нека да е за добро.
Златина Димитрова

1 коментар:

  1. Хубав коментар. Много актуален. Свързвам го с мисленето на младото поколение. Пък и то едно мислене... Гледам ги днес - протестират! Обръщат кофи с боклук, чупят клони от дърветата, кривят знаци и ходят по средата на улицата между колите. Ама за какво протестират? Кошовете за боклук ли са им много, или знаците са неправилно поставени? Или може би за тях тротоарите са тесни и вървят по улиците? Да се сърдят на себе си! Защо когато се обсъждат промените в закона за образованието, никой не взима отношение. Защото им е много сложно - какво е това закон, това Конституция ли е?,
    „Абе аз съм учил нещо по право ли беше, по етика ли - там имаше някаква Конституции и Народно Събрание, то това е едно и също“.
    Когато тава въпрос за нещо по просто като ваканциите - всички надигат глас, защото знаят какво е ваканция. Важна е ваканцията, а не времето между зимната и лятната ваканция. Така или иначе в образованието анархията е пълна! Пълна и завършена – директори и ученици с еднакви правомощия, оръжие в училище, всяване на респект и насилие! Когато се научите как да бъдете цивилизовани граждани, тогава имате к о н с т и т у ц и о н н о т о право да протестирате. До тогава ще оползотворявате времето си за учене!

    ОтговорИзтриване